Rezime 2019. godine

Rezime 2019. godine je u brojkama više nego zadovoljavajući. Ove godine Recan fondacija koja sprovodi Every Can Counts program, pojačala je delovanje i prisustvo u regionu na muzičkim festivalima. Ova godina je bila ispunjena sa različitim trenucima, pre svega lepim, malo i iscrpljujućim ali na kraju veoma zadovoljavajućim osećajem. Ove godine smo uspeli da ostvarimo sledeće: više od 22 događaja, 25 dana podrške Coca-Coli na sempling događajima, 129 novih lokacija za sakupljanje limenki, preko 1 075 000 sakupljenih limkenki i više od 50 predavanja po osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Program “Svaka limenka se računa” je partnerstvo između proizvođača limenki, proizvođača pića, reciklažne industrije i organizacija za zaštitu životne sredine, koje znaju koliko je reciklaža limenki bitna i žele da Vas ohrabre da reciklirate više.

Program „Svaka limenka se računa” nastoji da pomogne ljudima da recikliraju svoje limenke i na taj način pomaže vam da doprinesete zaštiti životne sredine. Program želi da vam pomogne da reciklirate svoje limenke bilo da ste na nekom događaju, u kancelariji ili šoping centru.

Reciklaža limenki ima smisla – čuva energiju, prirodne resurse i smanjuje količinu gasova staklene bašte. Sve limenke za piće su 100% reciklabilne I to beskonačan broj puta.

Čelik i aluminijum od kojeg su napravljene limenke, su se prikupljali i topili za ponovno korišćenje mnogo prije nego što je termin „reciklaža“ uopšte izmišljen. Reciklirani metal ima potpuno iste karakteristike kao sirov materijal – ali je potrebno manje od 25% energije za njegovu proizvodnju. Reciklaža limenki smanjuje potrošnju prirodnih resursa, a ujedno se smanjuje količina otpada koji ide na deponije.

Cilj kampanje Svaka limenka se računa je da reciklažu na raznim festivalima, biciklijadi ili roštiljadi osmisli tako, da vam bude pravo zadovoljstvo da reciklirate!

A za sve one festivale koje žele da budu ekološki, a imaju jako puno limenki – imamo rešenje- prese za limenke u koje mogu stati bar 2000 komada limenki. Ne treba zaboraviti da prema istraživanjima posetilaca na najvećim evropskim festivalima njih 87 % misli da je otpad najveći ekološki problem i njih 85% je odgovorilo da bi reciklirali ukoliko bi imali dostupne kante. Takođe 90% posetioca misli da organizatori festivala imaju najveću odgovornost da festival učine „zelenim“. Zato mi nudimo rešenje, tu je naš tim da reši problem limenki!