Primeri Dobre Prakse

  

Projekat LIMENKA PO LIMENKA trenutno uključuje preko 250 različitih lokacija koje realizuju program.
Program u školama, kao i ranijih godina funkcioniše odlično, u školskoj 2013/2014 godini postignut je broj od 180 uključenih obrazovnih institucija, uglavnom osnovnih škola širom Srbije. U prvom polugodištu školske 2013/2014 godine, prikupljeno je 2,3 tone iskorišćenih limenki za piće koje su reciklirane, i na taj način ostvarena je ušteda od 93 000 KVH električne energije.
Pored školskog programa, u projektu učestvuje 12 poslovnih prostora kao i 45 ugostiteljskih objekata (restorani, kafići, hoteli i hosteli). Ovaj projekat uključuje i veliki broj raznih organizacija i udruženja koja kroz svoje aktivnosti i podršku ovog projekta pokazuju da su društveno odgovorna.

Primeri dobre prakse:
Recan Fondacija za reciklažu limenki za piće u saradnji sa Savezom za rekreaciju i fitnes Srbije i Asocijacijom „Sport za sve“ Srbije je započela projekat prikupljanja iskorišenih limenki za piće u objektima fitnes klubova, teretanama i sportskim ustanovama krajem maja 2013 godine koji je i dalje aktivan.
Pozivu za uključenje u ovaj projekat se odazvalo ukupno 12 fitnes centara i klubova, a posebno su se istakli, po količinama prikupljenih limenki, sledeći klubovi: Fitnes klub „Green Zone“, boks klub „Spartanac“, fitnes klub Altetics Gym, fitnes klub „Tonus“, trening centar Mirijevo.
Tokom trajanja akcije prikupljeno je 500 kg iskorišćenih limenki za piće, što je zavidan rezultat s obzirom na saznanje da limenka kao pakovanje nije dominantno prisutna u potrošnji sportskih klubova. Kroz prikupljene navedene količine pretvorene u procenu godišnje količine prikupljenih limenki, možemo konstatovati da je na taj način smanjena emisija CO2 u atemosferu za 6500 kg
Radio i TV stanica B92 od 2010 godine je postavio sistem za reciklažu limenku u prostorijama TV i radio stanice, upoznao detaljno zaposlene o postavljenim kutijama. Limenke se odnose na redovnoj bazi i do sada je prikupljeno i reciklirano 200 kg limenki za piće. I ne samo to, ubrzo je usledilo i prikupljanje papira, što potvrđuje naše tvrdnje da program pomaže pokretanje prikupljanja i druge ambalaže ili papira.