Limenkica-ulaznica

Teatar Za” – Dečije pozorište Čarapa i Udruženje EKO ART su 2009. god. pokrenuli jedinstven projekat u Evropi koji ima za temu edukaciju dece i odraslih o reciklaži i zaštiti životne sredine “Limenkica – ulaznica”. Tokom razvoja projekta nastala je scena “Pozorište koje reciklira” u kojem publika ulaznice za pozorišne predstave za decu ne plaća novcem već sa po pet praznih, iskorišćenih limenki za piće. Na taj način postižu se osnovni ciljevi projekta a to je:

 

  • Razvoj kulture ekološkog ponašanja i kulture življenja, podizanje nivoa svesti o zaštiti životne sredine i reciklaži.
  • Program projekta je do sada izveden 179 puta u 56 gradova, opština i mesta u Srbiji. Programom je obuhvaćeno 60 000 dece i odraslih i tom prilikom je sakupljeno 270 000 limenki koje su poslate u centar za reciklažu!

“Pozorište koje reciklira” ima svoju stalnu scenu u Dečijem kulturnom centru Beograd u Takovskoj 8 od 2013. godine, gde svake nedelje u 12 č, prosečno pet stotina dece i roditelja učestvuje u ovoj akciji.

 

Jesenji deo sezone 2017. godine održava se u Opovu. Opovo ima mnogo dece i divan Dom kulture, ali deca u tom mestu veoma retko imaju prilike da vide pozorišnu predstavu ali i da nauče nešto o reciklaži.